Van dracht tot bevalling 

Je hebt besloten om een nestje te fokken, en terwijl je dit besluit moeten er eerst allerlei dingen gebeuren. Beide ouderdieren moeten worden getest op onder andere fiv / felv ( kattenaids en leukemie), HCM & PKD maar vergeet ook vooral de bloedgroep niet te testen. 

Voor ons was het lange wachten eindelijk daar, Amber heeft alle testen goed doorlopen, en is oud genoeg (1,5jaar) om een nestje te krijgen. Dan begint het lange wachten op tot ze eindelijk krols wordt. De meeste poezen zijn seizoensgebonden krols en slaan de winterperiode (september tot december) over. Zo was ook het geval bij Amber. 

Op 6 januari besloot Amber dan eindelijk krols te worden, en omdat wij onze eigen kater hebben, kon hij de eerstvolgende dag meteen bij haar op visite komen. Bij een uitdekking gaat de poes altijd naar de kater toe ipv andersom. 

Dan is het eindelijk zover, poes en kater zijn samen, maar denk maar niet dat er ook meteen wat gaat gebeuren. Amber was de makkelijkste niet, en Apollo moest dan ook flink zijn best doen om haar hart te veroveren. Na ongeveer 12 uur had hij dit eindelijk voor elkaar en werd amber voor het eerst gedekt. Aangezien het voor beiden de eerste keer was, ging het er nogal stuntelig aan toe. Om deze reden is Apollo dan ook iets langer bij Amber gebleven dan normaal gesproken.  Na 4 lange dekdagen, ging Apollo weer terug naar huis en zat de dekkingsperiode erop. Amber was nog niet gelijk krols af, en heeft zeker nog 2 dagen lang om haar vriendje staan roepen, dit is een gebruikelijk fenomeen. 

Dag
Dag 1 - 7 ( week 0): gewicht 3300 gram Het wordt aangeraden om de poes en de kater 48 uur na de eerste dekking uit elkaar te halen. Herhaaldelijke dekkingen in een korte tijd verhogen de aanmaak van het LH- hormoon in de hypofyse. Dit hormoon is nodig voor de rijping van de follikels in de eierstokken.
Er valt deze week nog niet zoveel te vertellen. In Amber haar lichaam gebeurt een hoop maar aan de buitenkant is dit nog niet te zien. Wel lijkt het alsof ze wat meer ligt te slapen, maar dat kan ook een beetje verbeelding zijn. (De wens is immers de vader van de gedachten, nietwaar? )
Dag 8 - 14 ( week 1): gewicht 3430 gram Er valt deze week niet zoveel te vertellen. De blastocyten nestelen zich in de baarmoederwand, en groeien uit tot embryo's. Aan de buitenkant is er nog niks te zien, behalve een Amber die wat meer slaapt dan anders. Ook lijkt het alsof ze meer trek heeft in eten, en is haar gewicht aan het toenemen. Het zal zeker nog 2 weken duren voordat wij met zekerheid durven te zeggen of zij zwanger is.
Dag 15 - 21 (week2): 3500 gram Het wachten tot de 3 weken voorbij zijn, lijkt eeuwig te duren. Kwa gedrag veranderd ze enorm, Ze is aanhaliger en eist de hele dag op schoot te liggen. Ook is ze chagerijnig naar de andere katten toe, en wilt ze niet meer met hen spelen. Ze zeurt de hele dag door om eten, en eet ook echt alles wat ze vindt. Alleen haar gewicht blijft een beetje schommelen, en dat maakt dat we twijfelen. Hopelijk zijn volgende week de tepeltjes gekleurd, en zijn die twijfels nergens voor nodig.
Dag 22 - 28 (week3): 3600 gram Amber heeft het de afgelopen week erg spannend gehouden. Maar het lijkt nu dan toch echt gelukt. Haar tepels zijn echt rood en opgezwollen en ook is haar gewicht eindelijk weer iets toegenomen.
Dag 29 - 35 (week4): 3730 gram Er is deze week nog niet veel veranderd. Het lijkt alsof haar buikje wat dikker begint te worden, en ook haar gewicht neemt toe. Soms heeft ze last van wat misselijkheid, en ze eet dan ook wat meer in porties. Ze is behoorlijk knorrig naar de andere poezen, maar juist heel aanhankelijk naar mij. In deze week kan er een drachtecho gemaakt worden, hier hebben wij dit keer niet voor gekozen, omdat dit teveel stress oplevert voor Amber.
Dag 36 - 42 (week 5): 3920 gam Amber voelt zich gelukkig weer een beetje beter. Ze speelt en rent weer door het huis. Als ze loopt lijkt het alsof je haar buikje heen en weer ziet waggelen, maar nog veel verandering voel ik niet. Wel zwellen haar tepels meer en meer op, en begint er al een beetje melkproductie te komen.
Dag 43 - 49 (week6): 4100 gram Amber heeft een erg schappelijk buikje, menig vrouw zou jaloers op haar zijn. Voor de zekerheid hebben we afgelopen weekend een echo laten maken, hierop waren in ieder geval 4 gezonde kittentjes te zien. Vanaf 50 dagen is het ook mogelijk om een rontgenfoto te maken, dat is de enige zeker manier waarop je kan weten hoeveel kittens er komen. Ook merken we dat Amber minder trek heeft in eten, ze vraagt nogaltijd om een hele hoop eten, maar eet 2 happen en dan is ze weer klaar.
Dag 50 - 56 (week7): 4360 gram Inmiddels precies 1 kilo aangekomen. Hoewel Amber haar buikje voor ons gevoel niet veel groter wordt, voelen we de kittens wel de hele tijd schoppen! Een geweldig gevoel om mee te maken, en Amber geniet er enorm van. Haar tepels zwellen langzaam maar zeker nog verder op, en ze krijgt echt al melkkussentjes.