Uiterlijke kenmerken en karakter

Uiterlijke kenmerken

De Ragdoll is een grote en gespierde, maar zeer elegante kat, met een lang lichaam, een korte, krachtige hals en een goed gebouwde borst. Zijn achterpoten zijn hoger dan zijn voorpoten, en de voeten zijn rond met pluimpjes tussen de tenen. De staart is goed behaard en de lengte staat in goede verhouding met het lichaam. De kop is middelgroot, het aangezicht toont een brede wig. De ogen zijn groot, ovaal van vorm en helder blauw. De vacht is zijdezacht, halflang en ligt dicht tegen de huid aan. Ze hebben geen ondervacht en hun neiging tot verharen is minder al hebben ze wel degelijk periodes van rui.

 

De vacht is lang op borst en buik en op de achterkant van de kop, waardoor je een duidelijke kraag ziet. Doordat ze een zijdeachtige en halflangharige vacht hebben, toont de vacht geen neiging tot klitten, waardoor 1 keer in de week een borstel of een kam erdoor halen al voldoende is. De staart kan varieren van een volle staart tot een dikke pluim. De lengte van de vacht en de dikte van de kraag neemt vaak af in de zomer en is een stuk voller en op zijn mooist in de winter.

Katers wegen ongeveer tussen de 5,5 en 9 kilogram, poezen wegen rond de 5kg. 

Kleuren

De ragdoll bestaat in verschillende kleuren en varieteiten, vanaf heden fokken wij enkel nog pointed ragdolls.
Pointed ragdolls worden compleet wit geboren en na ongeveer 1 -2 weken begin je daar langzaam een beetje kleur op te zien. Het duurt gemiddeld 3 jaar voordat een ragdoll helemaal is uitgekleurd.

De pointed ragdolls kan je onderverdelen in 3 groepen:

- De colourpoint
Dat wil zeggen dat de points oftewel de oren, gezicht, poten en staart zijn gekleurd. De lichaamskleur is lichter dan de uiteinden. 

 

- De mitted
Mitted betekend gehandschoend. Naast de pointed aftekingen, hebben deze katten witte sokjes aan de voorpoten, en witte laarsjes aan de achterpoten. Ook de kin en borst zijn wit, en er loopt een witte buikstreep vanaf de kin tot aan de achterpoten.

 

- De bicolor
Een bicolor heeft een omgekeerde V op zijn hoofd. Van het voorhoofd loopt een lijn binnen de buitenste ooghoeken over de wangen en gaat over in het wit van de kraag. De voorpoten zijn wit tot aan de ellebogen en de achterpoten tot aan de lijn van de staartaanzet tot de knie. De rug is een tint lichter van de points (staart en oren) en mag witte vlekken bevatten.

 

Naast deze aftekeningen, komt de ragdoll voor in 10 verschillende kleuren:

- Seal, donkerbruin tot zwart

- Blue, staalblauw / grijs

- Chocolate, chocolade kleur en lichter dan de seal.

- Lilac, heel licht blue, paarsachtige gloed

- Red, rood

- Cream, lichter rood


Onderstaande kleuren kunnen alleen bij vrouwtjes voorkomen, hiervoor moet de vader red/creme gekleurd zijn, of de moeder zelf moet een tortie zijn.

- Seal tortie, een combinatie van seal en red
- Chocolate tortie, een combinatie van chocolate en red
- Blue tortie, een combinatie van blue en creme

- Lilac tortie, een combinatie van lilac en creme

 

Naast alle verschillende kleuren is er dan ook nog een patroon wat toegevoegd kan worden aan de kleur:
- Tabby. Dit is een streepjespatroon door de vacht.
- Torbie, dit is een streepjespatroon door de vacht van een tortie poes.